Project Schovenhorst

bannerribot

De geest van een lichtgedicht

De pilot op Landgoed schovenhorst bestond uit een installatie van 200 in hoogte variërende paaltjes. De installatie stond opgesteld in het Arboretum in het Amerika perceel. schovenhorst

De installatie is als volgt opgebouwd: Elk paaltje heeft een eigen, onafhankelijk elektrisch analoog circuit en vier hoge capaciteit, 360 graden rondom stralend leds. Deze leds bestaan uit twee paren, verdeelt over de kleuren rood en blauw. Zoals in de vele legende beschreven gloeien de dwaallichtjes langzaam aan en doven na verloop van tijd weer uit. Door de toegepaste elektronica gaat dit volkomen willekeurig en zonder vastgelegd patroon. Dit gebeurt zodanig dat de installatie zich gedraagt als een bijna levend organisme. En de lichtjes zich naadloos mengen met de omgeving zodat er een sterk vervreemdende en tegelijkertijd diep serene sfeer wordt opgewekt. Ik noem het effect dat het teweegbrengt dan ook een "lichtgedicht".

Een 'effect ' dat ik me wél heb veroorloofd binnen deze sereniteit, is een omschakeling van de hele installatie van de ene kleur naar de ander.Ook dit is verbonden met de overlevering dat de blauwe lichtjes stonden voor de zuivere en onschuldige zielen. Terwijl de rode lichtjes veroorzakers waren van het onheil. Om sereniteit versus razernij te versterken hebben de twee kleuren verschillende tempi in aan en uitgloeien.Als de schemer intreed en de referentie met de omgeving vervaagd dan ontstaat de indruk dat de lichtjes vrij door de ruimte bewegen. Dan vervaagt de techniek en kan de verbeelding spreken en ademen. 

DwalendLicht1

De officiële opening op 4 April 2008 door de Burgemeester van Putten, de heer van Putten.
De Dwaallicht installatie bestond uit 800 lichtbronnen, 2 km kabel, 200 paaltjes, 200 besturing printen en 13 voedingen units.

Het project werd gesponsord door StruikFoods, FuijFilm Nederland, Gemeente Putten, Materiaalfonds Amsterdam, Veluws Bureau voor Toerisme en de facultaire zaken werden verzorgd door Landgoed Schovenhorst.

Kunst en Vormgeving
RIBOT
facebook linkedin youtube twitter

Site is onder constructie meer toevoegingen volgen